משלוח חינם בקניה מעל מעל ₪249

מה זה טרואר

תוכן עניינים

אם חובבי היין מושבעים מן הסתם אתם מכירים מצוין את המושג טרואר. כאשר יוצא לכם להזמין מארזי יין אתם יכולים ליהנות מכמה סוגים של יינות שונים אשר מגיעים מכרמים שונים ומקורות גידול שונים המעניקים טעם שונה ומגוון לכל בקבוק. טועמי היין המנוסים יכולים על פי טעימה עיוורת בלבד לזהות סוגים שונים של יין ואף להבדיל בין בקבוק לבקבוק ותוצרת לתוצרת. הם יכולים לזהות את סוג הענב, תהליך הייצור והיישון שעבר היין ואת מקורו של הענב! חשבתם פעם כיצד הם אכן יכולים להבחין בכל זה? מה הגורם המשפיע על ההבדלים בין בקבוקי היין השונים? כיצד ניתן להבדיל ולזהות בין מקורות שונים של גידול ענבים? ובכלל- אם יש מתכון וכללים ברורים לייצור יין ענבים- מדוע ולמה לא כל בקבוקי היין הם אותו דבר?? מהיכן נובע הטעם השונה בכל יקב? התשובה טמונה כמובן במושג טרואר. 

מושג הטרואר בא לתאר לכם את השפעת האדמה והאקלים הגיאוגרפי על איכות הענבים הגדלים בכרם מה שכמובן משפיע באופן ישיר על איכות היין המופק מענבים אלו. אם נסביר בשפה פשוטה יותר-טרואר בא להבהיר כיצד מקום המגורים משפיע על הטעם של המזון המיוצר בו.

טרואר- כיצד משפיע הוא על היין?

בואו נתאר לעצמנו כרם גדול הנמצא על מורדות הר גדול שמתחתיו זורם לו נחל מים מתוקים. לעומתו כרם גדול לא פחות, הממוקם באזור שופע שמש אך מישורי לחלוטין. האם הבדלי המקומות יעניקו טעם שונה לענב? האם אקלים שונה משפיע על איכות היין? התשובה היא כן. בהחלט. מושג הטרואר בא לתאר את ההבדלים בין קרקע אחת לשנייה כמי שמשפיעה באופן ישיר על הפרי שגדל בה. דחיסות הקרקע, זווית פגיעת קרני השמש, בעלי חיים באזור, מזג האוויר ועוד- הם אלה הקובעים את איכותו של הענב. 

אך אם נעמיק יותר מכך- נגלה שעיקר הטרואר מושפע מן החיידקים הנפוצים בכל אזור ואזור. ניתן לראות זאת בבירור בכך שהטרואר משפיע בעיקר על תוצרת העוברת תסיסה חיידקית כגון- משקאות אלכוהוליים, נקניקים, גבינות וכדומה. השוני בטעם נובע מהשפעת החיידקים בסביבה גיאוגרפית מסוימת על התוצרת ולא רק על הגידולים. הנה נרחיב על טרואר ועל כוונת המושג:

מי המציא את מושג הטרואר ומתי?

המושג טרואר מגיע מצרפת שלפני 190 שנה. בשנתון הסטטיסטי של מועצת היין בצרפת דיברו על ההצלחה הגדולה שהייתה לכמה חברות העוסקות בייצור יין, והכל בזכות הטעם המיוחד שהיו לענבים מהם יוצר היין שכמובן הושפעו מהרכב האדמה בה גדלו הענבים ומאזור הגידול שלהם.

בהמשך המושג הלך והתפתח ונוספו לו קריטריונים שונים המסייעים לאיכות היין- כגון האקלים במקום, קרבה למים ועוד. כמו כן התחילו להשתמש במושג גם לתוצרת אחרת כגון גבינות ונקניקים שגם עליהם השפיע הטרואר ואזור הייצור. 

עם השנים הלך המושג והפך לנדוש יותר ויותר ואף התחילו להשתמש במושג נרדף אך שונה- 'מקומיות'.

המהפך- טרואר זה לא רק קרקע!

לפתע הגיע חוקר מזון וותיק, פרופ' קן אַלְבַּלַה שפתח בסדרת מחקרים משלו לגבי השפעת מקום המגורים על איכות המזון וטעמו: הוא ייצר גבינת צ'דר עפי' מתכון עתיק תוך דאגה לתנאים ולכלים בהם השתמשו במתכון המקורי, ובסדרת טעימות שערך גילה להפתעתו שהטעם הכי קרוב לגבינה שייצר היה טעם של גבינת צ'דר המיוצרת במפעל הקרוב לביתו… בניסוי נוסף שערך הוא אפה לחם מחמצת כשחברתו הגרה באזור רחוק מאוד ממנו- 150 קילומטר מערבה- ייצרה את אותו הלחם בדיוק, מאותם חומרים ובאותו תהליך אך התוצר הסופי היה שונה לגמרי ובטעם שונה לגמרי. מה שגילה הדהים אותו ואף פתח פתח רחב לתיאוריה שלמה על חיידקים מקומיים: הוא גילה כי אין הכוונה במושג טרואר רק לאדמה ולקרקע בה גדלה התוצרת אלא יש מרכיב חשוב נוסף והמשפיע בצורה מהותית על איכות היין, והם אלו החיידקים והבקטריות הנפוצים באותו אזור. כמובן שהמיקום הגיאוגרפי משמעותי אך לא מדובר רק על הגידול עצמו אלא גם על הייצור- תהליך היישון, הטיפול והשימור של המזון באזור מסוים מביא לתוצרת באיכות גבוהה יותר או נמוכה יותר מאזורים אחרים. החיידקים הלקטיים והשמרים הידידותיים שבאוויר הם אלה שמשפיעים בסופו של דבר על תהליך התסיסה.

זו הסיבה שהמושג טרואר נפוץ רק במזון העובר תהליך של תסיסה חיידקית: גבינות, משקאות אלכוהוליים, נקניקים, חומץ ועוד. בתוצרת אחרת לא תמצאו כל השפעה וחלוקה לפי אזורי ייצור.

למה לבחור מארזי יין מגוונים?

רבים אוהבים להזמין מארזי יין כמתנה או פינוק. ואכן מארזים רבים כוללים מס' בקבוקים זהים של יין. אך ההמלצה הגורפת היא לאו דווקא להזמין מארזי יין כאלו שהם בבחינת 'משעממים' אלא לבחור את מארזי היין הכוללים סדרת יינות או יינות שונים -אף אם הם מאותה החברה, על מנת ליהנות באופן מושלם מכמה סוגי טעמים וכל טועם יכול לבחור לעצמו את הטעם האהוב עליו.

כאשר אתם מעוניינים להעשיר את בר היינות שלכם, לפרגן טעימות לכבוד אירוע חשוב או סתם מתחשק לכם להתפנק עם איזה בקבוק טוב- ההמלצה היא להזמין מארזי יין מחנות יינות אמינה ואיכותית. בעת בחירת המארז השתדלו לגוון בבקבוקים המוצגים במארז, התייחסו לסוג הענב ולמקור גידולו על מנת לגוון לעצמכן את התענוג שבכל טעימה וכדי שכל אורח יוכל למצוא את סוג היין האהוב עליו. כמובן שפתיחת מארז כזה דורש הזמנה בלתי רשמית לסדרת טעימות והשוואות- איזה יין הכי מוצלח לדעתכם הפעם??!

אהבת את המאמר? איזה כיף! אשמח אם תשתפ/י :)

הרשמו לניוזלטר של קידוש וקבלו עדכונים חמים על מבצעים, קופונים, הטבות, אירועי יין, חדשות ועוד