משלוח חינם בקניה מעל מעל ₪249

הצורה הנכונה לטעום יין

תוכן עניינים

יין הוא אחד המשקאות החשובים ביותר בהיסטוריה האנושית. מדובר במשקה שבני אדם שותים כבר אלפי שנים, וכזה ששימש ומשמש כמשקה טקסי בדתות רבות. בעבר היין החליף אפילו את המים, שכן המים היו מזוהמים בעוד שהיין לא. אין ספק שמדובר במשקה בעל היסטוריה עשירה ותרבות עשירה אפילו יותר. המגוון של היינות, היקבים, הטעמים והריחות הוא אינסופי, ולעיתים נראה שאין בכלל אפשרות להיכנס אל העולם הזה.

אבל למעשה, זה לא המצב. יכול להיות שתמיד קינאתם באנשים שיודעים לשתות יין, בעוד אתם מעקמים את האף ומנסים לבלוע את הגלולה המרה. אולי שמעתם אחרים המפרטים את הטעמים שהם חשים ביין, ומדברים על גוף מלא או לא, בלי שיש לכם מושג ירוק על מה מדובר. אם זה המצב, הרי שהגעתם למקום הנכון. כאן ננסה להסביר לכם איך טועמים יין, איך מתרגלים לטעם שלו על הלשון, ואיך יודעים לזהות יין צעיר או ישן, מלא או קל, פירותי או בניחוח שוקולד. אז בחרו לכם חנות יין טובה, הביאו בקבוק הביתה או לישיבה עם חברים, ובואו נתחיל. לחיים!

יין – לא רק טעם

יכול להיות שכבר שמעתם בעבר את האמרה, שעל מנת לטעום יין כמו שצריך, חובה להשתמש לפחות בארבעה חושים (ויהיו שיגידו אפילו חמישה, אבל אנחנו עוד לא שם). אולי חשבתם שמדובר בקלישאה עממית וחסרת ביסוס, אך למעשה זו אמרה שאין נכונה ממנה. לגימה נכונה של יין היא חגיגה לחושים, ואנו באנו לעשות לכם סדר ולנסות לגרום לכם להבין מה אתם חשים כשאתם שותים יין. את הטעימה מומלץ לעשות בחדר מואר, ונקי מריחות דומיננטיים, וכמובן שהיין צריך להיות בגביע זכוכית, בעדיפות גדולה כזו עם רגל. נתחיל:

  1. מראה – המראה של היין יכול ללמד אתכם הרבה עליו. מזגו כסנטימטר וחצי עד שניים של יין לכוס (תנו לבועות להירגע) ותפסו את הרגל עם שתי אצבעות. עכשיו הביטו על היין ישירות מלמעלה. האם אתם מצליחים לראות את האצבעות שלכם? אם כן, סימן שהיין דליל יחסית, מה שיכול להצביע על כך שמדובר ביין צעיר. יינות וותיקים יותר נוטים להיות גם עכורים ומלאים יותר, ולרוב לא תצליחו לראות דרכם שום דבר.
  • ריח – זה בטח לא יפתיע אתכם שניתן ללמוד הרבה על יין מהריח שלו בלבד. טועמי יין מקצועיים יידעו לזהות טעמים רבים של היין, את זן הענבים ואולי אפילו את אזור הגידול שלהם, והכל על סמך הריח בלבד. אבל איך עושים את זה נכון?

הניחו את היד שלכם על בסיס הגביע, כשרגל הגביע נמצאת בין האמה לקמיצה שלכם. עכשיו סובבו את הגביע בעדינות בכיוון אחד, על מנת לגרום ליין להתערבל. ברגע שהוא התערבל מעט עצרו את הסיבוב, והכניסו את האף אל תוך הכוס. אל תתביישו, האף כולו אמור להיות בפנים על מנת שתחושו היטב את הריחות. קחו לכם שאיפה איטית ועמוקה, ונסו לזהות אילו ריחות אתם מצליחים להריח. כנראה שבהתחלה לא תצליחו לזהות הרבה, אך עם הזמן תשתפרו בזה.

  • מישוש – לפני שנדבר על הטעם, חשוב לדבר על המרקם של היין. לאחר שעשיתם את שני הצעדים הקודמים והכנתם את הגוף לטעימה של היין, הגיע הזמן ממש לשתות אותו. קחו לכם לגימה בינונית של יין, ותנו לו לנוח על הלשון. אולי תשחקו איתו קצת בתוך הפה, אך לא באגרסיביות. נסו לחוש את המרקם של היין על הלשון שלכם. האם הוא עוקצני מעט? האם הוא קטיפתי? האם הוא מחוספס? הלשון שלכם מלאה בעצבים תחושתיים הקולטים מרקמים כאלה, ולכן תוכלו לזהות אותם עם קצת אימון.
  • טעם – כמובן שאי אפשר בלי השלב האחרון הזה. אחרי שעשיתם את כל ההכנות, הגיע הזמן לבדוק האם הטעם של היין הוא לטעמכם, האם אנשי חנות יין שקניתם ממנה אכן קלעו בהמלצה שלהם, והאם אתם מצליחים לזהות את הטעמים הראשוניים והשניוניים (ואולי אפילו יותר) שיש ביין שאתם שותים. אז איך עושים את זה?

קחו לכם לגימה בינונית נוספת, ותנו לה לנוח בפה. לאחר מכן, ובזהירות, נסו לשאוף אוויר דרך הפה, שיעבור דרך היין אך בלי לבלוע את היין. לאחר מכן נסו לנשוף את האוויר דרך האף. רק לאחר שעשיתם את זה, בלעו את היין שבפיכם.

אם עשיתם את הטעימה כמו שצריך, הרי שכנראה הרגשתם גם באף וגם בלשון את הטעמים המרכיבים את היין שלגמתם. רבים מקולטני ה"טעם" שלנו הם למעשי קולטני ריח, ובצורת הלגימה הזו אנו מביאים את מולקולות היין ישירות אל הקולטנים הרלוונטיים, מה שעוזר למוח לבנות בצורה טובה יותר את הטעם של היין.

טעימה נכונה של יין היא תהליך מורכב הדורש סבלנות ומשמעת. אבל לשמחתנו, למי שמשקיע מחכה בצד השני גמול ענק. לא עוד לגימות "על עיוור", לא עוד הסתמכות חסרת אונים על כל מוכר חנות ייןשנקלע בדרככם. בצורה כזו תוכלו לדעת מהם היינות שאתם אוהבים, איזה יין קיבלתם במתנה, ואיך להרחיב את גבולות הטעם שלכם. אתם מוזמנים לצעוד בשער שיכניס אתכם לעולם מלא בטעמים, ריחות וסודות, כאלה שמלווים את ההיסטוריה האנושית כבר אלפים רבים של שנים.

אהבת את המאמר? איזה כיף! אשמח אם תשתפ/י :)

הרשמו לניוזלטר של קידוש וקבלו עדכונים חמים על מבצעים, קופונים, הטבות, אירועי יין, חדשות ועוד