מדהים לגלות עד כמה ישראלים אוהבים יין, ומדהים עוד יותר לגלות כמה ישראלים יהיו מוכנים לעשות כדי לטעום יין טוב. ישראלים טסים לחורים נידחים בעולם בשביל סיבוב יקבים מוצלח, ומשקיעים את מיטב מרצם בפיתוח טכנולוגיות ישראליות על מנת לגדל את היין המשובח ביותר. ניתן למצוא ישראלים לוגמים יין בטוסקנה וונטו שבאיטליה, במחוז מרלבורו שבניו זילנד, ובקרבת העיר פורטו שבפורטוגל. איפה שיש יין, יש ישראלים. ואיפה שיש ישראלים, יש יין. זה הכלל.
הקטע המשעשע בכל זה, הוא שבעוד שישראלים מכתתים את דרכם ברחבי הגלובוס בחיפוש אחר היין המושלם, ישראל עצמה היא מעצמת יין משמעותית ביותר בעולם התרבותי המפותח הזה. ארץ ישראל ידועה כבר אלפי שנים בכרמים המשובחים שלה היונקים מאדמתה המגוונת, וגם כיום זה המצב שלה. לארץ ישראל מסורת ייצור יין של דורות על גבי דורות, וגם עכשיו נפתחים עוד ועוד יקבים שמוכיחים שבכל הנוגע ליין, עוד לא מוצה הפוטנציאל של ארצנו הקטנטונת.
רבים בישראל מכירים את היקבים הגדולים והמפורסמים כמו יקב זכרון יעקב, יקב רמת הגולן, ויקב בנימינה. ואכן, אלו כמה מהיקבים הוותיקים ביותר בישראל, כאלה המייצרים בקבוקי יין לאלפים ולרבבות, במגוון סוגים, טעמים וסגנונות.
הפינה הלא ידועה
אבל למי שבאמת חובב יין כדאי לגלות שבכך בכלל בכלל לא נגמר עולם היין הישראלי. למעשה, כאן הוא בקושי מתחיל. ישראל משופעת במאות של יקבים נוספים, יקבי בוטיק ייחודיים ביותר, המייצרים יינות מדהימים באיכותם. יקבי בוטיק ישראלים אלו, הפזורים לאורכה ולרוחבה של ארץ ישראל, מביאים למי שמכיר אותם את הטעמים העשירים ביותר של הארץ, אלו שלא טעמתם עד היום. יש להם התמחויות משלהם, זני ענבים משלהם, סיפורים משלהם ולעיתים אפילו בקבוקים משלהם. כמעט בלתי נתפס עד כמה התעשיה של יקבי בוטיק ישראלים משגשגת. אם בשנות השמונים של המאה הקודמת פעלו ארבעה יקבי בוטיק ישראלים בלבד, הרי שהיום ישנם למעלה מ-100, ועוד היד נטויה.
מה זה יקב בוטיק?
לעיתים יש שחושבים, שיקב בוטיק עשוי לייצר יין פחות טוב מהמתחרה שלו, היקב הגדול. רבים תוהים האם יקב בוטיק הוא לא בעצם אתר תיירות או עסק משפחתי, שתפס לו את היין כגימיק ותו לא. אז אנו באנו לספר לכם שזה בהחלט בהחלט לא המצב.
יקב בוטיק הוא יקב קטן, המייצר מספר מועט יחסית של בקבוקים בשנה (בטווח של מאות בודדות ועד עשרות אלפים בדרך כלל). פעמים רבות יהיה מדובר ביקב משפחתי, עם מסורת ייצור יין העוברת מדור לדור, ועם הסיפור הייחודי ליקב הספציפי הזה. יקבי בוטיק יביאו לכם לרוב טעמים לא מוכרים, שילובי זנים ייחודיים, ובאופן כללי יחשפו אתכם לפן חדש בעולם היין, כזה שעוד לא פגשתם.
אילו יקבי בוטיק ישראלים שווה להכיר?
יכול להיות שהשמות הבאים יישמעו לכם זרים, אבל למעשה אלו כמה מהמוני יקבי הבוטיק שקיימים כיום בישראל ופועלים בהצלחה רבה:
- יקב אפוד – הוקם בשנת 2015 על ידי איש יין וותיק בשם דוד סוויסה, שעשה עלייה מצרפת. לאחר ניסיון של שני עשורים בתעשיית היין במחוז בורדו שבצרפת, ייבא דוד את הניסיון שלו לארץ והקים כאן יקב המפיץ שילובי זנים ייחודיים עם ידע צרפתי מעמיק בייצור היין. את דרכו החל היקב בייצור של יינות אדומים איכותיים, אך כיום מיוצרים בו גם יינות לבנים ויינות רוזה שכדאי לשים עליהם את היד.
- יקב בן נון – גם כאן מדובר ביקב צעיר יחסית, אך כזה המשלב בתוכו את ניסיונם של ייננים ותיקים ביותר שיוצרים יחד יינות ייחודיים עד מאוד. הכרמים של היקב הזה נמצאים להם בשפלת ההר, ממש למרגלות בית שמש ובסמוך לעמק האלה. אזור זה, הידוע בצמחייה העשירה שלו, מניב ענבים בעלי טעמים עשירים במיוחד.
- יקב גלעד – יקב בוטיק מהקטנים בארץ, המייצר רק כ-12 אלף בקבוקים בשנה. ליקב הזה מסורת של עשרות שנים בייצור יין, הגם שהוא נפתח באופן רשמי רק ב-2014. היקב עצמו שוכן ביישוב סנה שבבנימין, על ספר המדבר, אך את היין מייצרים מענבים שגדלים בהרי הגליל, השומרון ויהודה. הטעם ההררי העוצמתי של היינות הללו הוא הטעם הישראלי האמיתי, השורשי.
- יקב חמרא – כמו העיר שבה הוא שוכן, ירושלים, כך גם היקב הזה הוא הוותיק מכל אלו שהוצגו פה, ובין הוותיקים ביותר בארץ. יקב ירושלמי בעל מסורת של כמעט מאה שנים של ייצור יין איכותי, דרך לימוד עצמי בשנים שבהן ללמוד ייננות בצרפת לא הייתה בכלל אפשרות. היום מייצרים את היין כבר דור שלישי של כורמים, שממשיכים את המסורת ומייצרים יין איכותי לתפארת.
אלה הם רק כמה מיקבי הבוטיק המיוחדים שנשתבחה בהם ארץ ישראל. אם אתם חובבי יין אמיתיים שרוצים להכיר את ההיצע הישראלי לעומקו, הרי שאין זה מספיק להתמקד רק בכמה יקבים מרכזיים. עליכם לפנות לספקים הרלוונטיים, ולדאוג שתהיה לכם חשיפה גם ליקבים פחות מוכרים, כאלה שנמצאים בתחילת דרכם, או שמבחירה בורחים מאור הזרקורים.
אין ספק שהטעימה של יינות איכותיים וייחודיים שכאלו נותנת לכם חוויה אחרת, כזו שלא תמצאו בשום מקום אחר. ואם על הדרך אתם יכולים לתמוך בחקלאות ישראלית שורשית, אז מה רע?