כל מי שנוהג לשתות יין מכיר את העניין הזה: הפקק. אומנם מה שמעניין אותנו כשאנחנו קונים יין חדש זה בעיקר לפתוח אותו ולטעום כבר את היין, אך בפועל, עמוק בפנים כולנו מבינים שגם לפקק יש חשיבות אדירה. ברוב המקרים ניתן לראות שהפקק עשוי משעם, ונשאלת השאלה הטבעית – למה? ממתי החלה המסורת הזאת, מאיפה היא הגיע ומה זה בכלל שעם? כל התשובות לשאלות האלה במאמר שלפניכם.
הכירו את השעם
בבואנו לדבר על ההיסטוריה של השעם, אנחנו צריכים תחילה לעצור ולהבין ממה הוא עשוי. שעם זה למעשה חומר אורגני ויש לו בפועל מבנה שדומה קצת לכוורת דבורים. מדהים לראות שכמעט 90% מהנפח של אותו פקק שעם אלה הן בועות של אוויר. התכונות שלו הן אלה שהפכו אותו לשימושי כל כך בהקשר של פקקים ליין, שכן בין תכונות השעם ניתן לדבר על:
- המבנה החזק של השעם הכולל מעטפות של בועות
- בלחץ אחיד אפשר להקטין את השעם אפילו עד מחצי מהנפח שלו, וכל זה מבלי לעקם אותו בכלל
- הוא לא נשבר בקלות והוא לא מאבד את האלסטיות שלו
עוד דבר מדהים הוא שמיד כאשר אנחנו מסירים את הלחץ מהשעם, הוא חוזר לצורה ולגודל המקורי שלו. זו בדיוק הסיבה שבגללה כמעט בכל חנות יין אנחנו נמצא שרוב הבקבוקים סגורים עם שעם.
איך מייצרים את השעם וממה?
אמנם כולנו יודעים שבכל חנות יין נמצא שכנראה כמעט כל הבקבוקים סגורים עם פקקי שעם, אבל איך באמת מייצרים אותם? פקק השעם מיוצר מקליפות של עץ אלון מזן מיוחד אשר גדל בעיקר באזור של הים התיכון. אם תהיתם מי היא יצרנית השעם הכי גדולה בעולם, כדאי שתדעו: הכתובת היא פורטוגל. כאשר עץ האלון מגיע לגיל שבין 23 ל 27 שנים, למעשה ניתן לקצור מהם את השכבה של השעם. יחד עם זאת, ניתן לראות שיש גם הרבה מאוד מקומות בעולם שבהם פקקי השעם מתחילים לאבד מהיוקרה שלהם, כמו למשל, באזור אוסטרליה וניו זילנד. הסיבה לכך היא שיש אחוזים גבוהים מאוד של נגע בעובשי השעם. למעשה, עד 10% מפקקי השעם יסבלו מנגעים כאלה ולכן ברור מדוע במקומות מסוימים בעולם הנטייה היא לעבור לשימוש בפקקים אחרים.
גלגולי פקק השעם לאורך ההיסטוריה
כתוצאה מכך שאת פקקי השעם ניתן תמיד היה ליצור באופן טבעי, ברור מדוע נעשה בו שימוש. אנחנו רואים שלאורך ההיסטוריה השימוש בפקקי שעם היה קיים, אך יחד עם זאת, הוא נעלם כמעט לחלוטין בסביבות המאה השמינית לספירה. אם כך, אתם בוודאי שואלים, מדוע בכל חנות יין בכל זאת הפקקים של הבקבוקים עשויים משעם? הסיבה לכך היא שאחרי ההיעלמות, במחצית השנייה של המאה ה17, חזרו פקקי השעם להיות בשימוש, ובגדול. הספרות מדברת על כך שמאז שפקק השעם חזר להיות בשימוש ועד היום קיים ויכוח אינסופי לגבי השאלה מה עדיף: פקק שעם או פקק מזכוכית.
היתרונות של פקקי שעם
אם ננסה להבין למה בכל זאת בכל חנות יין הפקקים עם משעם, אנחנו נראה שיש לשעם לא מעט יתרונות שהופכים אותו למוצלח. מעבר לכל מה שצוין לעיל בהקשר של הנפח שלו, יש עוד כמה יתרונות שחשוב להיות מודעים להם. למשל, המשקל שלו נמוך ובעיקר – האטימות שלו מאוד גבוהה. בנוסף, אין לו תופעות לוואי שעלולות לשנות את טעמו של היין, וזו למעשה הנקודה החשובה. בכל חנות יין שבה תוכלו לרכוש יינות, ירצו למכור לכם יינות טובים ובדיוק עם הטעם שבו בעל החנות רכש את היין. זו הסיבה שבגללה פקק השעם זוכה להצלחה, כי הוא מונע תופעות לוואי שמשפיעות על הטעם. מצד שני, חשוב לדעת שהמחיר של פקקי השעם היה מאז מעולם לא זול. כפי שקורה בכל תחום אחר, אנחנו רואים שגם במקרה של פקקי השעם למעשה יש איכויות משתנות. חלק ממה שישפיע על המחיר של פקק שעם זו השאלה איזו חברה ייצרה אותו ועד כמה הוא איכותי.
האם בכל זאת יש תקלות בפקקי שעם?
התשובה היא בפירוש כן, וזה למעשה מה שמעורר בכל פעם מחדש את השאלה האם עדיף פקק שעם או זכוכית. ניתן לראות שכאשר מדברים על תקלות בפקקי שעם מדברים על פקק "רטוב". כאשר השעם באיכות לא טובה, השעם עלול להיות "רטוב" ולמעשה זה יוביל לכך שהיין עצמו יחמיץ. זה הדבר האחרון שכל חנות יין תרצה שיקרה ליינות שלה, ועדיין, זה קורה לא פעם אם השעם לא מאיכות טובה. תופעה נוספת שעלולה להיות בעייתית עם פקקי שעם, היא התפוררות של הפקק בעת הלחיצה. הסיבה לכך לרוב תהיה אחסון לא נכון של בקבוקי היין, כמו למשל, במצב של עמידה ולא שכיבה.
לסיכום, ממש כפי שבכל חנות יין טובה תוכלו למצוא יינות מומלצים וטובים מאחרים, כך קורה גם בעולם השעם. יש פקקי שעם יותר איכותיים וטובים, ואם אתם במקרה מתכוונים לייצר יין, כדאי שתשימו לב היטב לעניין הזה. אין עוגמת נפש גדולה יותר מאשר להשקיע כל כך הרבה אנרגיה, זמן ואהבה בייצור של יין ואז לגלות שהוא החמיץ כי פקק השעם לא היה מספיק איכותי וטוב. כפי שניתן לראות, כל פרט חשוב ביין וכל פרט ישפיע על טעמו של כל יין שתוכלו לרכוש בכל חנות יין מובילה.