משלוח חינם בקניה מעל מעל ₪249

כל מה שצריך לדעת על יין לבן

תוכן עניינים

ללא ידע קודם, כל חוויית הקניה שלכם תסתכם בלהגיע אל המדף בחנות היין ולבחור יין לבן על פי עיצוב הבקבוק שלכד את תשומת ליבכם או לחלופין, מגבלת התקציב שלכם. אבל אם אתם רוצים לצאת מאזור הנוחות, ולא לבחור את אותו בקבוק שוב ושוב, אך אינכם בטוחים מהיכן להתחיל, ההמלצה הראשונית שלנו היא קודם כל לרכוש מעט ידע בתחום.

אנו כאן כדי לעזור עם כמה דברים שעליכם לדעת על יין לבן, כולל תהליך הייצור, הסוגים הנפוצים והפופולריים ביותר של יין לבן, והדרכים הנכונות לשלב אותם בחייכם.

איך מייצרים יין לבן?

בדרך כלל ייצור יין לבן נעשה על ידי ענבים לבנים, ובכל זאת, זהו תהליך הרבה יותר מורכב מאשר לקטוף ענבים לבנים, לדרוך עליהם והופה – יש לנו יין. זו מלאכת מחשבת ואמנות של ממש, שנעשית על ידי אנשי מקצוע מנוסים, בתהליך שדורש כמה וכמה שלבים.

השלב הראשוני כרוך בהסרת הקליפות מהענבים לפני התסיסה, בדרך זו ניתן למנוע רמות גבוהות של טאנינים ולוודא שהצבע של היין אכן יהיה לבן. תהליך הייצור שונה מתהליך הייצור של יין אדום, אשר במהלכו כן משאירים את הקליפות על הענבים בתהליך התסיסה, ובכך הצבעים, הטעמים והטאנינים מועברים ליין.

מהי תסיסה בדיוק?

במילים פשוטות, התסיסה זהו התהליך אשר במהלכו מיצי הענבים הופכים לאלכוהול, תגובה טבעית שמתרחשת כמו קסם, כשיוצרים את התנאים המתאימים. אם אתם רוצים להיכנס לנושא מזווית ראייה מדעית, התהליך נוצר כאשר שמרים הופכים סוכר לאתנול ו-CO2. התסיסה יכולה להתבצע על ידי שמרים טבעיים שנמצאים על פירות יער, במרתף ובכרמים, או שאפשר ליצור אותה על ידי קניית שמרים מתורבתים, כאשר השמרים חיוניים הן לתהליך התסיסה והן להוספת טעם וארומה.

כאשר מדובר ביין לבן, המפתח הוא בתסיסה של שבועיים עד ארבעה שבועות בטמפרטורה נמוכה. לאחר ששלב התסיסה מסתיים, משאירים את היין להתבגר בחביות עץ אלון, ישנות או חדשות, בהתאם לטעמים שרוצים לשלב ביין. בשורה התחתונה, ככל שהחבית ישנה יותר, כך הטעם שתוסיף ליין יהיה מינימלי ולהיפך.

בסוף התהליך היין עובר מהחביות לבקבוקים אטומים בפקק, ואז הוא עובר יישון בבקבוק כדרך ליצור טעמים מורכבים יותר, הודות למגע עם הפקק והחמצן.

מהם הסוגים הנפוצים ביותר של יין לבן?

יש לציין שגם אם היין מיוצר מאותו זן של ענבים, עדיין הטעמים משתנים בהתאם לאקלים, לאדמה, לשיטות גידול, ולתהליך הייצור כפי שנהוג ביקב. עם זאת, אלו כמה מהזנים הפופולריים ביותר של יינות לבנים.

  • שרדונה – שרודנה הוא בין זני הענבים המורכבים והמגוונים ביותר שישנם. יין שרדונה הוא יין לבן יבש בעל גוף בינוני עד מלא, שמקורו במחוז בורגונדי בצרפת, וטעמיו נעים בין תפוח ולימון ועד לפפאיה ואננס. הוא מתאים במיוחד לדגים ומאכלי ים.
  • סוביניון בלאן – יין עשיר בניחוחות הדרים ומאוזן בטעמים מבושמים וחומציים. זן הענבים בעל הקליפה הירוקה מגיע מעמק הלואר, אך בפעמים רבות יהיה זה דווקא מקבילו הניו זילנדי. סוג זה של יין לבן מתאים לבשר לבן כמו עוף, מנות צמחוניות ופירות ים.
  • מוסקטו – יין לבן מתוק ופירותי עם בעבוע קל. המוסקטו, מוכר בזכות טעמי התפוז המתוקים והניחוחות המפתים שלו, הוא זמין בסגנונות רבים, משמש לעיתים קרובות כיין קינוח ומשתלב באופן מושלם עם נשנושי ירקות כמו מלפפונים, סלרי וגזר.
  • פינו גריג'יו – יין מוכר בעל גוף קל ועשיר בניחוחות פרחוניים רעננים. הוא אחד מהיינות האיטלקיים הפופולריים ביותר, אך טעמו משנה בהתאם למקום בו גדל. הוא משתלב בצורה נהדרת עם מאכלי ים, מנות פסטה ואוכל צמחוני.
  • ריזלינג – יין לבן יבש, ארומטי, מבושם ועז אשר נחשב לאופציה מעולה אם אתם מחפשים מעט סוכר כדי לאזן תבלינים. ריזלינג נע בטווח רחב של טעמים וסגנונות, מיבש ועד מתוק מאוד. הכי טוב לשלב אותו עם דגים ומנות מהמטבח האסייתי.
  • ויונייה – יין לבן בעל גף מלא עם ניחוחות מבושמים של קלמנטינה ואפרסק. מקורו בדרום צרפת לעיתים טעמו עשיר ועז, ואפילו כמעט שמנוני. ויונייה ישתלב מעולה עם בשר צלוי ופירות ים.
  • שנין בלאן – יין סופר תכליתי בסגנונות שונים החל מיבש ועד מבעבע. דרום אפריקה הוא אזור הגידול הפופולרי של שנין בלאן, שם לרוב הוא מעורבב עם זנים נוספים ליצירת יין עשיר יותר. הוא מתאים במיוחד למנות מהמטבח האסייתי ולמאכלים חמוצים-מתוקים.
  • אלבריניו – יין לבן ומרענן להפליא בניחוחות של ליים ואשכולית ועם טעמי הדרים. יין זה מגיע בעיקר מספרד ופורטוגל והוא יתאים לגבינות רכות, סלטים ודגים.

בחרו את היין בהתאם לפרופיל היין שאתם מעדיפים

ומהו פרופיל יין? במילים פשוטות, כשאתם טועמים יין, נהנים ממנו, מריחים אותו, מגלגלים אותו על הלשון ובתוך הפה, הפרופיל שלו הוא הדרך שבה תבחרו לתאר את החוויה במילים. נסו להרגיש אילו טעמים יש ליין, מה הניחוחות, מה התחושה בתוך הפה שלכם – האם היין קל או כבד, ניסוח כל הנתונים הללו יעזור לכם להבין ולהגדיר יותר טוב את ההעדפות שלכם.

אם אתם אוהבים להתנסות, ולטעום יינות לבנים חדשים, מומלץ לבחור בחנות ולה מבחר מגוון של יינות בוטיק מהיקבים המובילים והקטנים בארץ ובעולם. ככל שתתנסו יותר, כך תוכלו להשוות בין סוגים, להעשיר את הידע ואת חוש הטעם ולהבין מה הם סוגי היינות הלבנים שאתם הכי מעדיפים.

אהבת את המאמר? איזה כיף! אשמח אם תשתפ/י :)

הרשמו לניוזלטר של קידוש וקבלו עדכונים חמים על מבצעים, קופונים, הטבות, אירועי יין, חדשות ועוד