יינות אדומים תמיד נחשבו לעשירים בטעם ובארומה כאשר לכל זן התווים הייחודים המאפיינים אותו. אך בניגוד לזנים אחרים שנהוג ליצור מהם בלנדים שונים ומגוונים, ענבי הסירה נחשבים לזן דומיננטי שדווקא מומלץ לתת לו במה משל עצמו כדי ליהנות מהטעם המורכב שלו, אם כי גם הם משמשים לעיתים לבלנדים שונים. יינות סירה מצליחים להפתיע אותנו בכל פעם מחדש, אך יש שיגידו שמדובר בטעם נרכש ולא באהבה מטעימה ראשונה. אז אם אתם רוצים קצת להכיר את זן הסירה לפני שאתם מנסים אותו, הנה כל הפרטים הקטנים והעסיסיים שאתם צריכים לדעת עליו.
קצת על ענבי סירה
ענבי הסירה מקורם בצרפת, וזאת רק אחת הסיבות לכך שהם נחשבים לזן אצילי ומבוקש. הענבים גדלים בצפון חבל הרון, ובפרט באזור הרמיטאז' ששם גדל הזן המעודן והאלגנטי ביותר הידוע בזכות החומציות שלו והטאנינים החזקים שלו. מלבד ההרמיטאז' ישנם גם ענבי סירה הגדלים באזור קוט רוטי שצבעם פחות חזק מהיינות של ההרמיטאז' והטאנינים שלהם פחות דומיננטיים, וקיים גם זן נוסף של סירה הגדל בקורנה. למרות שהם מזוהים עם צרפת, ענבי סירה פלשו והגיעו עד לאוסטרליה החמימה יחסית, שם הם קיבלו אופי אחר וגווני טעם של פירות ושוקולד. כפי שניתן להבין, יינות הסירה מגוונים מאוד בטעמם ובצבעם, כאשר האופי הסופי של היין נקבע בהתאם לסביבת הגידול, האקלים ואופן הפקת היין. כל תנאים אלו משפיעים על עומר הצבע של היין, על החומציות שלו על הטאנינים ועל התווים הנוספים המתלווים ליין.
מארז יין של סירה או שיראז?
אחת השאלות הנפוצות ביותר בכל הקשור לזן הזה נוגעת דווקא לשם שלו. אם אני רוצה לרכוש מארז יין מזן זה האם לבקש יין סירה או אולי יין שיראז? גם כאן, כמו בתחום הנדל"ן המיקום הוא הכול. במדינות אירופה הקרירות יין זה מוכר בשם סירה, אך אם אתם יושבים במסעדה טובה באוסטרליה, קנדה ואפילו ביקב מקומי בארץ, כדאי שתשתמשו בשם שיראז. שם זה נשמע אקזוטי יותר, מסתורי יותר, ואכן יש סיפור מעניין מאחוריו. לפי האגדה, היין קיבל את שמו מהעיר הפרסית שיראז, שם יוצר היין לפני אלפי שנים. את הענבים היקרים הביאו הפיניקים (כך מספרים) לצרפת, ובגרסה הרומנטית יותר האחראי לכך הוא לא אחר מאשר האביר גספר דה סטרימבר שהחליט לגדל את הענבים בכרם שלו שבעמק נהר הרון.
אף אחת מאגדות אלו לא זכתה לאישוש היסטורי, אך עובדה אחת ידועה – בין אם מדובר בניסיון למצוא שם אקזוטי ובין אם מדובר בצורת ההיגוי המקומית לשם, שיראז הוא השם שבחרו האוסטרלים לזן הזה. ענבי השיראז הגיעו לאוסטרליה במאה ה-19 ונדרשו להסתגל לאקלים השונה לגמרי מהאקלים הצונן של חבל הרון שבצרפת. כך, היין האלגנטי שמצטיין בחמיצות גבוהה ובגוף בינוני עד מלא הפך ליין מתובל בעל תווי פרי מודגשים. גם הנטייה לערבב אותו עם זנים אחרים היא תלוית מקום. באירופה כמעט שלא מוסיפים לסירה זנים אחרים, ואילו באוסטרליה ניתן למצוא בלנדים שונים של שיראז עם מורבגר וגרנאש (מה שנקרא GSM), או בלנדים עם קברנה סוביניון.
על טעם וצבע
סירה הוא יין אדום ומלא המתאפיין בטאנינים חזקים ובחמיצות מרעננת. זהו קו הבסיס, ומכאן כל יינן לוקח את היין הזה למחוזות אחרים. אז אם קניתם מארז יין הכולל כמה סוגים שונים של יין סירה, אתם יכולים ליהנות ממגוון רחב של טעמים. ייתכן כי תרגישו בטעם מעושן או בתיבול המיוחד שנבחר ליין, ולעיתים אפשר גם להרגיש בנגיעות של וניל או בטעם פירותי. טעמים אלו תלויים כאמור במקום הגידול של הענבים ובבחירות שהיינן עשה. לכן, כדי להכיר את זן הסירה לעומק, מומלץ להתנסות ביינות סירה ממקומות שונים בעולם ומיקבים מגוונים. דבר אחד בטוח – יין סירה אינו נחשב ליין קליל. זהו יין המיועד למי שאוהב יינות דומיננטיים בעלי צבע אדום עמוק, יינות נועזים המציעים ארומות סמיכות ויוצאות דופן. בקצרה – סירה הוא יין שמעודד תחושות עזות; או שאתם מתאהבים בו לחלוטין או שמספיקה לכם כוס אחת כדי להבין שזה לא זה.
גוף ואחוזי אלכוהול
אם הגעתם עד הלום, בוודאי הבנתם שמדובר ביין בעל אופי מיוחד המושפע מאוד מאזור הגידול ומשיטת הייצור שלו. סביבת גידולו של היין משפיעה גם על אחוזי האלכוהול שביין. יין שמקורו באזורים קרירים יחסית כגון צרפת יהיה בעל 13 עד 14 אחוזי אלכוהול, ואילו יין שמקורו באזורי גידול חמימים כבר יהיה בעל אחוזי אלכוהול שבין 14 ל-15.5. גוף היין עשוי גם הוא להשתנות מעט מבציר לבציר, אך לרוב, יין סירה (או שיראז) הוא בעל גוף מלא וחמיצות טובה ומאוזנת. הטאנינים שלו כאמור עשויים להיות דומיננטיים (רמה בינונית ומעלה) ולכן זהו יין יבש, שזקוק לזמן שלו "להיפתח". אם אתם לא אוהבים יינות יבשים מדי, כדאי להתייעץ עם המומחים בחנות יין ולבחור מארז יין סירה שכמות הטאנינים שבו בינונית ולא גבוהה, ויש לא מעט יינות סירה משובחים העונים להגדרה זו.
איך מגישים ועם מה
כדי ליהנות מהטעם העשיר של הסירה מומלץ להגיש אותו בטמפרטורות שבין 16 ו-18 מעלות צלזיוס. אם אתם שומרים את היין במקרר או במקרר יין כדאי להוציא אותו משם כרבע שעה לפני ההגשה כדי לאפשר לו להגיע לטמפרטורה המבוקשת. הוא ישתלב מצוין עם ארוחה הכוללת מנות בשריות, אך הוא מהווה גם בן לוויה מעולה לארוחות גבינה קלילות יותר. סיימתם את הארוחה ובדרך נס נותר עוד יין? סגרו אותו היטב עם הפקק המקורי או עם פקק רב-שימוש ואחסנו במקרר. מרגע זה יש לכם עד ארבעה ימים לסיים אותו. תהנו!